Wednesday, October 13, 2010

Εισήγηση σε ημερίδα με θέμα τους μετανάστες

Εκπροσωπώντας τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη, είναι λογικό να αναφερθώ για το τι μπορεί και τι οφείλει να κάνει μία Δημοτική Αρχή, ένας Δήμος και επί του προκειμένου ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την ένταξη των μεταναστών στην πραγματικότητα της πόλης μας.

Η απάντηση είναι απλή. Πρέπει πρωτίστως να αλλάξουμε τη Θεσσαλονίκη.

Όσοι άνθρωποι επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη ως μόνιμο τόπο διαμονής τους, θα πρέπει να λογίζονται ως κάτοικοι αυτής της πόλης.  Εφόσον λοιπόν δεν κάνουμε διάκριση  σε εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση θα προτιμούσα να αναφέρομαι στο γεγονός της εγκατάστασης των ξένων μεταναστών στη Θεσσαλονίκη ως ευκαιρία εκμετάλλευσης της πολυπολιτισμικότητας προς όφελος της πόλης, αλλά και των ίδιων των μεταναστών. Η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν ήταν (και σε αυτό το σημείο τονίζω το «ήταν» σαν αυτό που πρέπει να αλλάξουμε) μία πόλη πολυπολιτισμική.

Επιγραμματικά αναφέρω, τα ρωμαϊκά ανάκτορα, τα κάστρα, τις βυζαντινές εκκλησιές, τα οθωμανικά τεμένη, την εβραϊκή συναγωγή, την ρωμαϊκή αγορά, το Μπεζεστένι, την συνοικία των Φράγκων, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Θεσσαλονίκης.

Επίσης αναφέρω:

ü     τη μακραίωνη παρουσία της ισραηλιτικής κοινότητας, που παρόλες τις αντιξοότητες και τον κατακερματισμό λόγω του Ολοκαυτώματος προπομπός του οποίου υπήρξε ο εξευτελισμός των άρρενων Εβραίων στην Πλατεία Ελευθερίας
ü     την αλβανική κοινότητα που κατά τον αλβανό πρόξενο Azasy από το 1779 ακόμα, μετρούσε 4000 βιοτέχνες στη Θεσσαλονίκη
ü     την ελληνοαρμενική κοινότητα που αριθμεί περί τα 5000 μέλη και είναι προϊόν της πολιτικής προσφυγιάς του 1922 (κυρίως) και της οικονομικής προσφυγιάς του 1992 μετά το διαμελισμό της πρωήν ΕΣΣΔ

Στα παραπάνω θα πρέπει πλέον να συνυπολογίσουμε και την σχετικά πρόσφατη παρουσία «μεταναστευτικών μειονοτήτων» όπως η Αφρικανική, η Γεωργιανή, η Ρωσική και η Κινεζική Κοινότητα.

Η Θεσσαλονίκη, λοιπόν, οφείλει πλέον να θυμηθεί το παλιό της πρόσωπο. Οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέψουν την προαναφερθείσα εκμετάλλευση της πολυπολιτισμικότητάς της προς όφελος της πόλης και βεβαίως και προς όφελος των ίδιων των μεταναστών.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την έντονη ενεργοποίηση των παραπάνω κοινοτήτων. Ίσως το καλύτερο εργαλείο για την επίτευξη αυτής της ενεργοποίησης είναι η ανάμιξη και η συνεισφορά ιδεών από όλες τις μεριές για την πολιτιστική προβολή μέσω πολιτιστικών βεβαίως εκδηλώσεων των οποίων θεματοφύλακας πρέπει και οφείλει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Ειδικά δε, για την παρουσία της κινεζικής κοινότητας όπου η σημασία της εκτός από πολιτιστική είναι και άκρως οικονομική, λαμβάνοντας υπόψη την επιρροή της κινεζικής οικονομίας στον κόσμο, πρωτοβουλία θα μπορούσε να είναι και η προβολή της περιοχής κάτω από το ΝΣΣ ως μία σύγχρονη Chinatown κατά τα πρότυπα του Λονδίνου, όπου το αποτέλεσμα θα είναι η αναβάθμιση της περιοχής που συγχρόνως θα μπορέσει να αποτελέσει και τουριστικό πόλο έλξης.

Με την ίδια λογική και συνεργασία με τις υπόλοιπες κοινότητες θα μπορούσαν να αναληφθούν από κοινού δράσεις για προβολή πολιτιστικών και ιστορικών γεγονότων και σημείων στη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας επιτύχει στα παραπάνω, θα έχουμε καταφέρει σε μεγάλο βαθμό την από κοινού ανάπτυξη της πόλης και των λαών της. Γιατί ως γνωστόν δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη, αν δεν έχουμε σύμπνοια, αλληλοκατανόηση και εκτίμηση ο ένας για τον άλλον... Ανεξάρτητα αν ο «ένας» είναι Έλληνας και ο «άλλος» «βάρβαρος»...

No comments: