Friday, October 29, 2010

Θεσσαλονίκη του 2010 ή Θεσσαλονίκη 2326 ετών ιστορίας?

Στις εκλογές για το Δήμο Θεσσαλονίκης, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει όσους βάζουν εκβιαστικά διλήμματα για το ποιον θέλουν για Δήμαρχο. Η δεύτερη Κυριακή είναι ένα δίλημμα με τον ορισμό της λέξης. Θα χρειαστεί να επιλέξουμε (πιθανότατα) ανάμεσα σε Γκιουλέκα και Μπουτάρη. Την πρώτη Κυριακή κάθε επιλογή έχει και μία σημασία. Άλλοι θα ψηφίσουν, δυστυχώς για τον χαρακτήρα των εκλογών που θα αδικήσουν, με βάση το μνημόνιο και άλλοι θα ψηφίσουν αυτοδιοικητικά. Τη δεύτερη Κυριακή ακόμα και η αποχή είναι ψήφος, που ερμηνεύεται ως «δεν με ενδιαφέρει η πόλη μου». Τη δεύτερη Κυριακή δεν στέλνουμε μηνύματα. Επιλέγουμε Δήμαρχο.

Σέβομαι απόλυτα τον κ. Γκιουλέκα. Είναι ο ιδανικός υποψήφιος για μία κομματική υποψηφιότητα της ΝΔ στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Είναι επιλογή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Θεσσαλονίκης του 2010. Δεν θέλω να γράψω για τη Θεσσαλονίκη του 2010. Εξάλλου όταν ζεις σε αυτήν την πόλη, δεν υπάρχουν λέξεις που να μπορούν να αποδώσουν καλύτερα τις εικόνες της καθημερινότητας. Ο καθένας από εμάς βλέπει και κρίνει. Μας αρέσει η Θεσσαλονίκη του 2010? Συνεχίζουμε με Γκιουλέκα. Προσέξτε... ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Υπάρχει όμως και μια άλλη Θεσσαλονίκη. Είναι η Θεσσαλονίκη του Πανεπιστημίου, όπου η πόλη «παραδίδεται» στην φαντασία των φοιτητών και γίνεται εθελόντρια-καμβάς στην διαδικασία ανάδειξης λαμπρών επιστημόνων. Είναι η Θεσσαλονίκη της νεολαίας, όπου ο εθελοντισμός και η ανάμιξη με τα κοινά συμβάλλουν στην ανάσα ζωής της πόλης. Είναι η Θεσσαλονίκη των μεταναστών και της πολυπολιτισμικότητας, όπου η πόλη ξαναβρίσκει τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της που την κατέστησε σταυροδρόμι των πολιτισμών στο μεγαλύτερο μέρος της μακραίωνης ιστορίας της. Είναι η Θεσσαλονίκη του τουριστικού προορισμού, όπου η πόλη ανοίγει τις αγκαλιές της σε όλον τον κόσμο για να τις δείξει την πολιτιστική κληρονομιά της και την σφραγίδα των άλλων πολιτισμών στο κορμί της. Είναι η Θεσσαλονίκη της αστικής κινητικότητας, όπου ο πεζός, ποδηλάτης και ΑΜΕΑ νιώθει ότι ζει σε μία πόλη που τον σέβεται και δεν τον περιφρονεί. Είναι η Θεσσαλονίκη της επιχειρηματικότητας, όπου ο η γεωπολιτική της θέση της επιτρέπει να δει με αίσθηση ανωτερότητας και μεγαλοψυχίας τους γείτονες της (και όχι ξενοφοβικά) και αποδέχεται τον ρόλο της πρωτεύουσας των Βαλκανίων που δικαιωματικά της ανήκει. Είναι η Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, όπου η πόλη αναλαμβάνει από μόνη της να συντονίζει και να δημιουργεί πολιτιστικά γεγονότα και να μην ντροπιάζεται από την ανικανότητά της όταν η ιδιωτική πρωτοβουλία τοπικών ερασιτεχνών της εξουσίας της βάζει τα γυαλιά.

Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που ονειρευόμαστε στην Πρωτοβουλία. Γιατί έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τα όνειρα μας πράξη. Εσείς ποια Θεσσαλονίκη θέλετε? Τη Θεσσαλονίκη του 2010 ή την Θεσσαλονίκη των 2326 ετών ιστορίας. Η απόφαση δική σας.

2 comments:

Argos said...

Αγαπητέ κ. Δημαρέλο. Ωραίο post, για ένα blog με διάρκεια ζωής και συνδιαλλαγής με τον κόσμο, ενός μηνός.

Θα σταθώ μόνο σε ένα σημείο. Σ' αυτό που λέτε :
"Άλλοι θα ψηφίσουν, δυστυχώς για τον χαρακτήρα των εκλογών που θα αδικήσουν, με βάση το μνημόνιο και άλλοι θα ψηφίσουν αυτοδιοικητικά"
Νομίζω ότι μετά και την διακαναλική του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος που στηρίζει την Πρωτοβουλία, δεν υπάρχουν οι δεύτεροι άλλοι. Ήδη όλες οι παρατάξεις έχουν συμφωνήσει ότι οι εκλογές θα έχουν "μνημονιακό" ή "αντιμνημονιακό" χαρακτήρα. Πράγμα άδικο για τους πολίτες κάθε πόλης και ειδικά αυτής.
Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας

Γιώργος Δημαρέλος said...

Το "δυστυχώς" που έγραψα, αναφέρεται σε αυτούς που θα ψηφίσουν με βάση το μνημόνιο. Το τι χαρακτήρα θέλουν να δώσουν τα δύο συγκεκριμένα κόμματα στις εκλογές, δεν σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο εμείς ως Πρωτοβουλία αποδεχόμαστε. Η μάχη για το μνημόνιο αφορά σε άλλες εκλογές. Ευχαριστώ για τις ευχές.