Saturday, November 6, 2010

Αλλάξτε μονοπάτι!

Φτάσαμε αισίως μία μέρα πριν από τις εκλογές της πρώτης Κυριακής. Έχουμε αφήσει πίσω το 99% της προσπάθειας που κάθε ένας από εμάς έχει καταβάλλει για να αλλάξει σελίδα η Θεσσαλονίκη. Η προσπάθεια του 2010 είναι σαφώς πιο διαφορετική από την αντίστοιχη του 2006. Το 2006 ήταν κάτι ρομαντικό και ονειροπόλο. Το 2010 υπάρχει μία τεράστια ευθύνη. Εϊναι η ευθύνη ενός σχήματος που θεωρείται ότι διεκδικεί πλέον επί ίσοις όροις το Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό το ρομαντικό και ονειροπόλο παλισιώνεται πλεόν από τις δυναμικές των κομμάτων που αγκαλιάζουν την προσπάθεια για έναν κοινό στόχο.

Ο στόχος δεν είναι η νίκη. Ο στόχος είναι η αλλαγή σελίδας της πόλης και η διεκδίκηση του αυτονόητου. Είναι αυτονόητο ότι στη θεσσαλονίκη αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε και βιώνουμε σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι στη Θεσσαλονίκη αξίζουν χρώματα και όχι το ασπρόμαυρο.

Με θυμώνει το πόσο χαμηλά έχουμε ρίξει τις απαιτήσεις μας σε αυτήν την πόλη. Εδώ και πολλά χρόνια η οπισθοδρόμηση αυτής της πόλης μας έχει οδηγήσει στο λάθος μονοπάτι. Υπάρχει το μονοπάτι της εσωστρέφειας, της συγκαταβατικότητας, της αδιαφορίας, της βουβαμάρας, της κυνικής αποδοχής του ότι "αυτοί είμαστε". Σε αυτό το μονοπάτι βαδίζουμε. Είμαστε μία υπνωτισμένη πόλη, που παγιδευμένοι από τα ψευτοδιλήμματα και από τις κομματικές μας εξαρτήσεις, έχουμε πλέον δεχθεί ότι αυή είναι η μοίρα της πόλης μας.

Υπάρχει όμως και το μονοπάτι της εξέγερσης. Υπάρχει το μονοπάτι της ελπίδας για κάτι διαφορετικό και κάτι καλύτερο. Είναι το μονοπάτι που σας καλεί να δώσετε μία ευκαιρία στο να αποδείξουμε ότι σε αυτή την πόλη το αυτονόητο είναι εύκολο να γίνει. Είναι αυτονόητο ότι η Θεσσαλονίκη οφείλει να είναι πιο πράσινη, πιο φιλική προς τον πεζό, πιο φιλόξενη προς το ξένο, πιο ανοιχτή προς το Πανεπιστήμιο, πιο ελκυστική προς τον τουρίστα, πιο επιχειρηματική.

Δεν ξέρω αν αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε ως πόλη για να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο. Εϊναι όμως σίγουρα η καλύτερη ευκαιρία που είχαμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ελάτε μαζί μας να αποδείξουμε ότι ξυπνήσαμε. Ελάτε μαζί μας να αποδείξουμε ότι δεν είναι μαγκιά να ζητάς το αυτονόητο. Είναι υποχρέωση. Αλλάξτε μονοπάτι!

No comments: