Thursday, November 18, 2010

Η διάψευση του νόμου του Μέρφυ

Ο νόμος του Μέρφυ είναι σαφής. Αν είναι να στραβώσει κάτι, θα στραβώσει. Αυτός ό νόμος έχει παρουσιαστεί τουλάχιστον 3 φορές απ΄ όσο είμαι σε θεση να θυμάμαι στη Θεσσαλονίκη και στην υπόθεση της Δημαρχίας της Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη φορά, στην οποία ήμουν Γυμνάσιο ακόμα και ως εκ τούτου δεν θυμάμαι και πολλά για να είμαι σε θέση να το υποστηρίξω, ήταν με την υπoψηφιότητα του κ. Φατούρου, όπου είχαν ενωθεί όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Η δεύτερη φορά ήταν όλη η χρονική περίοδος από το 1998 έως το 2002, οπότε και λάθος χειρισμοί από διάφορες μεριές έκαψαν την υποψηφιότητα του καλύτερου Δήμαρχου που θα μπορούσαμε να είχαμε εκείνη την περίοδο (Εκλογές 2002) στη Θεσσαλονίκη, του κ. Βούγια.

Η τρίτη φορά ήταν το 2006, όπου η Θεσσαλονίκη έχασε μία (πρώτη, όπως αποδείχθηκε) ευκαιρία του κ. Μπουτάρη να εκλεγεί Δήμαρχος με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην τον στηρίξει και να μην καταφέρει τελικά να περάσει στο δεύτερο γύρο και να επικρατήσει του κ. Παπαγεωργόπουλου (πράγμα που θεωρώ βέβαιο πως θα γινόταν).

Ο νόμος του Μέρφυ ήταν σε πολύ καλό δρόμο να εμφανιστεί και το 2010, για λόγους που δεν θα μπορούσα να περιγράψω καλύτερα από τον συντάκτη του άρθρου στο Lifo.gr (link: http://www.lifo.gr/blogs/bitsandpieces/22717 , τίτλος άρθρου "Ο Γιάννης Μπουτάρης κανονικά έπρεπε να χάσει). Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτό το άρθρο. Ο Γιάννης Μπουτάρης κέρδισε μία μάχη φαινομενικά χαμένη

Τελικά, ο νόμος του Μέρφυ διαψεύστηκε. Διαψεύστηκε στη καλύτερη και κρισιμότερη χρονικά συγκυρία για τη Θεσσαλονίκη. Η νίκη του Μπουτάρη δεν είναι μία απλή νίκη ενός υποψήφιου επί κάποιου άλλου. Είναι μία απαίτηση για αλλαγή κουλτούρας. Οι Θεσσαλονικείς διάλεξαν να αλλάξουν. Για να είμαι ειλικρινής είναι μία εξουσιοδότηση για αλλαγή κουλτούρας με διάρκεια ισχύος 3,5 χρόνια, οπότε και θα έχουμε ξανά Δημοτικές Εκλογές, ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές.

Σας προειδοποιώ ότι η Θεσσαλονίκη που έχουμε στο μυαλό μας είναι μία Θεσσαλονίκη τόσο αντισυμβατική και τόσο θελκτική, όσο και η ιστορία του άρθρου στο Lifo.gr. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το πετύχουμε. Γιατί για μένα είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι στη Θεσσαλονίκη δεν αξίζει η εικόνα της παραπονούμενης, εσωστρεφούς, συντηρητικής και ξενοφοβικής πόλης.

No comments: